Vármegyei Védőnői Szolgálat

2023. július 1-től elindult a Vármegyei Védőnői Szolgálat a debreceni Klinikai Központban

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetében 210 védőnő közreműködésével július 1-től kezdte meg tevékenységét a Vármegyei Védőnői Szolgálat. A védőnői hálózat az átalakítást követően országosan, egységes rendszerként folytatja tevékenységét.  Az új rendszerben a területi védőnők országosan összehangolt szakmai irányítás alatt nyújtanak ellátást, ezáltal a korábbinál is eredményesebben, az egyéni igényeknek is megfelelő, magas színvonalú szolgáltatások biztosíthatók. A DE KK Vármegyei Védőnői Szolgálat Hajdú- Bihar Vármegyében látja el tevékenységét, összesen 89 védőnői telephelyen.

DE KK Vármegyei Védőnői Szolgálat vezetője: Kovács Edit - megyei kollegiális mentor védőnő  (illetékességi terület debreceni járás)

Munkatársai:

  • Peleiné Imre Judit - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület: Debreceni és Balmazújvárosi járás)
  • Pappné Kozma Erika - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület: Nyíradonyi Hajdúszoboszlói Hajdúhadházi Püspökladányi járás) 
  • Dobó Gabriella - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület: Berettyóújfalui Derecskei járás)

Elérhetőségek:

Név E-mail Telefonszám
Kovács Edit kovacsedit@med.unideb.hu 06206616203
Peleiné Imre Judit peleine.imre.judit@med.unideb.hu 06206616242
Pappné Kozma Erika kozma.erika@med.unideb.hu 06300721196
Dobó Gabriella dobo.gabriella@med.unideb.hu 06301379293

 

A területi védőnők a családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló preventív feladataikat meghatározott földrajzi területen (védőnői körzetben) végzik, a megelőző ellátásban betöltött szerepük az alapellátás rendkívül fontos része. A családoknak alanyi jogon jár a szolgáltatás.

A területi védőnői ellátás általánosságban a várandósság idején, majd a gyermek születését követően az iskoláskor kezdetéig tart. A területileg illetékes védőnő és a gondozott között a kapcsolatfelvételre általában az első várandósság idején kerül sor. Ez a lak/tartózkodási hely szerint illetékes védőnői tanácsadóban történik. Az anamnézis felvétele után a kismama megkapja „várandós kiskönyvét”, ezzel kezdetét veszi a védőnői gondozás. A gondozás minden esetben egyéni, személyre szabott, kölcsönös együttműködésen alapuló terv szerint történik. Később a védőnő a családot, közösen egyeztetett rendszerességgel otthonában keresi fel. Ebben az időszakban segítséget nyújt a helyes életmód kialakításában, a gyermek fogadására, szülésre, szoptatására való felkészülésben. A baba születése után figyelemmel kíséri a gyermek testi - értelmi - érzelmi fejlődését, tanácsot ad az életkornak megfelelő gondozásról, táplálásról, tájékoztat a védőoltások fontosságáról. A védőnői tanácsadáson elvégzi az életkorhoz kötött kötelező védőnői szűrővizsgálatokat (1-2-3-4-6-9-12-(15)-18 hónapos kor, 2-(2,5)-3-4-5-6 éves (7 éves ha nem kezdte meg általános iskolai tanulmányait) korig évente). A védőnők szociális tevékenységet is folytatnak. Kiszűrik, figyelemmel kísérik a szociálisan veszélyeztetetteket, s próbálnak segíteni a nehéz helyzetbe került családoknak. Javasoljuk, az érintettek keressék a kapcsolatot védőnőjükkel.